Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@21:41:30 GMT

جمشید مشایخی؛ پدر مهربان سینمای ایران

تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۷۰۲۰۶۴

جمشید مشایخی؛ پدر مهربان سینمای ایران

تهران- ایرنا- جمشید مشایخی پدر مهربان سینمای ایران در حالی هشتاد و چهارمین بهار زندگی خویش را پشت سر می گذارد که با بازی در نقش های متفاوت و متنوع استعداد و توانایی خود را در عرصه بازیگری بارها به نمایش گذاشته و با ایای نقش های تاثیرگذار در مسیر تعالی هنر ایران زمین گام برداشته است.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ جمشید مشایخی بازیگر و پیشکسوت عرصه هنر در 6 آذر 1313 خورشیدی در جاجرود دیده به جهان گشود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تحصیلات خود را در رشته تئاتر ناتمام گذاشت و در 1336 در اداره هنرهای دراماتیک استخدام شد و با بازی در برنامه نمایشی کانال سوم غیردولتی، نخستین تجربه کاری خویش را رقم زد و در فیلم کوتاه «جلد مار» به کارگردانی هژیر داریوش جلوی دوربین رفت و به خاطر حضور در سینما مدتی نیز از تئاتر اخراج شد.

این بازیگر برجسته ایرانی در 27 سالگی به مدت چهار سال در هشت تله‌ تئاتر حضور یافت که از آن جمله می‌ توان به «گاو» با کارگردانی جعفر والی، «آتش‌ کده» به کارگردانی علی نصیریان و «مزرعه‌ های سبز» ساخته رکن‌ الدین خسروی اشاره کرد. او پس از اجرا در تله‌ تئاتر «گاو» برای کسب تجربه در حوزه سینما، چند سال از تلویزیون فاصله گرفت و بدین ترتیب با ایفای نقش در 20 فیلم سینمایی چون «خشت و آینه، قیصر و مردان خشن» به محبوبیتی فزاینده در میان اهالی هنر دست یافت.

دهه 50 را باید پر‌کار‌ترین دوره نقش آفرینی جمشید مشایخی به شمار آورد، زمانی که وی به صورت همزمان در سینما و تلویزیون به هنرنمایی می پرداخت و بازی در سریال 6 قسمتی «داستان‌ های مولوی» به کارگردانی علی حاتمی و سریال «گذر خلیل ده‌ مرده» ساخته محمود استاد‌ محمد را باید بازگشت دوباره مشایخی به تلویزیون دانست.

از دیگر فیلم‌ های سینمایی که جمشید مشایخی در این دوره در آنها حضور یافت می توان به «شازده احتجاب، آب، ماهی‌ها در خاک می‌ میرند، شارلوت به بازارچه می‌ آید و سوته‌ دلان» اشاره کرد و سریال‌ های «طلاق و مستنطق» از دیگر مجموعه هایی بود که هنردوستان به تماشای هنرنمایی مشایخی نشستند.

دومین همکاری‌ علی حاتمی با جمشید مشایخی در سریال «سلطان صاحبقران» رقم خورد، مجموعه ای که همواره به عنوان یکی از بهترین نقش‌ های این هنرمند شناخته می شود. فیلم «گفت هرسه نفرشان» پایان دوری سه ساله جمشید مشایخی از عالم هنر بود.

فیلم سینمایی «کمال‌الملک» ساخته علی حاتمی و بازیگری برترین های سینمایی چون (جمشید مشایخی، عزت‌الله انتظامی، داوود رشیدی و محمد علی کشاورز) که اوج اعتلا و خلاقیت سینمای ایرانی را به تصویر کشید، برای جمشید مشایخی ارمغان آور، جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر بود. این تجربه شیرین سال بعد نیز برای این پیشکسوت هنری ایران تکرار شد و جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را برای فیلم گل‌های داوودی را دریافت کرد.

جمشید مشایخی با بازی در سریال «پاییز صحرا» بار دیگر گام در سانه ملی نهاد و در 1366 خورشیدی در مجموعه «هزار‌دستان» با کارگردانی علی حاتمی برای چند‌مین بار با «محمد علی کشاورز، علی نصیریان و داوود رشیدی» هم‌ بازی شد. نقش آفرینی در 2 سریال «پهلوانان نمی‌ میرند و امام علی(ع)» همکاری طولانی مدت و پیوسته این هنرمند با صدا و‌ سیما را رقم زد.

دهه 60 یادآور حضور این بازیگر در فیلم هایی چون «سیمرغ، سراب، پدربزرگ، چون ابر در بهاران، گالان، ملک خاتون، دخترک کنار مرداب، رانده شده، سرب و شاخه‌ های بید» بود تا او با بازی های تاثیرگذار بر پرده سینما بدرخشد.

جمشید مشایخی به واسطه بازی در فیلم سینمایی «کمیته مجازات» در 1378 جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد در سومین دوره جشن خانه سینما را از آن خود کرد و در نیمه دوم دهه 70 خورشیدی با نقش آفرینی در سریال 35 قسمتی «روشن‌تر از خاموشی» روایت‌گر زندگی «ملاصدرا» فیلسوف بزرگ ایرانی شد.

جمشید مشایخی در 1380 با بازی در فیلم سینمایی «خانه‌ ای روی آب» به کارگردانی بهمن فرمان‌ آرا اثری دیگر را در کارنامه خویش ثبت کرد و به دلیل ایفای نقش در فیلم سینمایی «بانوی من» در 1381 خانه سینما، تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را به از آن او شد.

«چشمان سیاه، نسکافه داغ داغ، این ترانه عاشقانه نیست، یک بوس کوچولو، پل سیزدهم، بله برون و شمعی در باد» فیلم هایی بودند که با هنرمندی جمشید مشایخی در دهه 80 خورشیدی بر پرده سینما به نمایش درآمدند.

حضور این بازیگر در عرصه سینما و تلویزیون در سال های پایانی دهه 80 کمرنگ تر از گذشته شد اما با این وجود بازی تاثیرگذار او در فیلم ها و سریال های این دوران، یادآور و الهام بخش هنر بی مانندش برای مخاطبان بود. جمشید مشایخی پس از 36 سال بار دیگر در یک تله‌ فیلم با عنوان «غریبه‌ ها» شرکت کرد و با بازی در سریال‌ های «نیلی‌ تر از مهتاب، راه شیری، همه چیز آنجاست، معمای شاه و پادری» و سه تله‌ فیلم «به من نگو قراضه، اولین باران پائیزی و ماموریت غیرممکن» را به کارنامه کاری خویش افزود و « رنج و سرمستی، رفقای خوب، پدر آن دیگری، پایان خدمت و چک» فیلم های سینمایی بودند که جمشید مشایخی پس از 77 سالگی در آنها به ایفای نقش پرداخت.

مشایخی در 1393 به عنوان سفیر سلامت چشم و بینایی و در 1394 به عنوان سفیر سلامت از طرف وزارت بهداشت و دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران معرفی و به وی تندیس سلامت اهدا شد.

سال ها حضور موفق جمشید مشایخی در برابر دوربین های سینما، تلویزیون و صحنه تئاتر و بازی در نقش های متنوع، شخصیت هنری وی را به بهترین صورت ترسیم کرده است و باید او را با تمام امتیازها و نقاط ضعفش بخشی مهم از تاریخ سینمای ایران به شمار آورد.

در پایان به بیان دیدگاه های شماری از هنرمندان در ارتباط با این بازیگر و پیشکسوت هنر می پردازیم:
- علی نصیریان(هنرمند و پیشکسوت سینما) درباره جمشید مشایخی معتقد است: «دوستی و همکاری من با جمشید مشایخی به سال 1366 باز می‌گردد. همان سالی که به اداره هنرهای دراماتیک آمد. از آن سال به بعد قریب به 60 سال با هم همراه، رفیق و همکار بودیم و در نمایش‌های تلویزیونی، تئاتر سنگلج، تئاترهای صحنه و پاره‌ای از فیلم‌ها با هم همکاری داشتیم. در تمام این سال‌ها او از همکاران بسیار خوب و عزیز همه ما بودند و همیشه خاطرات خوب و خوش از ایشان دارم.»

- حسن فتحی کارگردان و فیلم‌نامه‌نویسِ نیز در ارتباط با همکاری هایش با جمشید مشایخی می گوید: «او در مقام پدر مهربان سینمای ایران، نه تنها با احساس مسئولیت و تعهد کامل در مقابل دوربین به ایفای نقش می‌پردازد، بلکه در پشت دوربین و در جمع همکاران از هیچ کمک و همدلی و توصیه‌ای دریغ نمی‌کند. او به ما آموخت که در مدرسه هنر استاد خوبی نخواهیم شد مگر در وهله نخست شاگرد خوبی باشیم. به ما آموخت یک هنرمند به میزانی که شهرت می‌یابد، به همان اندازه باید مسئولیت اخلاقی بیشتری بر عهده بگیرد. به ما آموخت همواره نسبت به مردمی که آثار هنری را مورد عنایت خود قرار می‌دهند تواضع و فروتنی و احساس احترام و قدرشناسی داشته باشیم. به ما آموخت از حسد و بخل و بداندیشی دوری گزینیم و همواره دعای خیر و آرزوی توفیق همکارانمان را داشته باشیم؛ زیرا در اجتماعی که امکان رضایت و خشنودی نسبی برای همگان میسر باشد، زندگی چهره شریف‌تر و دوست داشتنی‌تر خواهد داشت.»

- بهمن فرمان آرا تهیه‌کننده و کارگردان با تقدیر از جمشید مشایخی عنوان می کند: «اگر به کارنامه جمشید مشایخی در سینما و تئاتر مملکت نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که او یکی از درخشان‌ترین بازیگران این عرصه است. او از خان دایی «قیصر» گرفته تا «شازده احتجاب» بخوبی از پس نقش‌هایش برآمده و بدون هیچ شک و تردیدی جاودانه شده است. در حرفه‌ای که مهربانی کیمیاست و هیچ‌کس قدمی برای دیگری بر نمی‌دارد جمشید مشایخی مردانه و باغیرت واقعی به همه افراد یک گروه فیلمبرداری یا نمایش بی‌نهایت مهربانی می‌کند.»

- رضا کیانیان بازیگر سینما، جمشید مشایخی را از نخستین نسل بازیگران در تئاتر معرفی می کند و در این ارتباط می گوید: «از اولین نسل بازیگرانی که در تئاتر پرورش یافتند و سپس به سینمای موج نوی ایران رونق بخشیدند. نام پنج نفر، بر تارک سینما و تئاتر و تلویزیون ایران می‌درخشید؛ جمشید مشایخی، محمد علی کشاورز، علی نصیریان، داوود رشیدی و عزت‌الله انتظامی. 2 بزرگ آخری ما را ترک کردند و رفتند به دنیای دیگری تا همچنان ببالند. اما سه بزرگ دیگر خوشبختانه همچنان در میان ما هستند و ذهن ما مردم ایران پر است از خاطراتی که این بزرگان با هنرنمایی‌های خود برای ما ساخته‌اند.»

پژوهشم**2059**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي مناسبت ها هنرمندان جمشيد مشايخي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۷۰۲۰۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صحنه‌هایی از فیلم جدید محمدرضا فروتن پس از ۵ سال | ببینید

به گزارش همشهری آنلاین، نخستین تیزر فیلم سینمایی «نیلگون» به کارگردانی حسین سهیلی زاده و تهیه کنندگی ایرج محمدی منتشر شد. محمدرضا فروتن، ‌میترا حجار، ‌آناهیتا درگاهی و سام درخشانی گروه بازیگران نیلگون را تشکیل می دهند. این فیلم قرار است از ۱۹ اردیبهشت در سینماهای سراسر کشور اکران شود.

نیلگون محصول سال ۱۳۹۸ است که به دلایلی به سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر نرسید. این فیلم داستانی عاشقانه درباره زندگی دختر و پسری جوان است که در مواجهه با مسایل مختلف خانوادگی و اجتماعی قرار می‌گیرند و...

کد خبر 849373 برچسب‌ها کارگردانان سینمای ایران خبر مهم بازیگران سینما و تلویزیون ایران سینمای ایران

دیگر خبرها

  • آیا مست عشق پای ستارگان ترکیه‌ای را به سینمای ایران باز می‌کند؟
  • اسپانیا میزبان فیلم ژاو با حضور هنرمندان قمی شد
  • صحنه‌هایی از فیلم جدید محمدرضا فروتن پس از ۵ سال | ببینید
  • موزه سینما بزرگداشت کیانوش عیاری را برگزار می‌کند
  • بررسی «مست عشق» حسن فتحی در رادیو
  • بزرگداشت کیانوش عیاری در موزه سینما
  • افتتاح گنجینه کیانوش عیاری در موزه سینما/ ۴ فیلم مرمت‌شده از کارگردان روز باشکوه روی پرده می‌رود
  • واکنش جمشید مشایخی، علی حاتمی و بهمن فرمان‌آرا به احضار هنرمندان به دادگاه انقلاب در بهار ۵۹/ از شجریان تا کرم رضایی برای پاره‌ای توضیحات احضار شدند
  • مهربان: جعفرپور هدف بزرگی دارد
  • هفته پررنگ فیلم کوتاه و مستند/ از یک شایعه تا وظیفه جدید سینمایی